torstai 31. lokakuuta 2013

Ja näin meistä tuli ystäviä.

eTabbi-hankkeen myötä olen saanut paljon uusia tuttavuuksia ja hyvä tukiverkosto tällaisen hankkeen ympärillä on tärkeääkin tärkeämpi. Uusien tuttavuuksien ja kontaktien luominen on yhtä tuttavuussuhdetta lukuunottamatta ollut helppoa. Tämä yhden suhteen harmonisen yhteistaipaleen aloittaminen - jos sitä suhteeksi voi kutsua - on vaatinut väsytystakiikkaa, niin hidasta lähestymistä kuin agressiivisimpiakin lähestymisyrityksiä, harmaita hiuksia, pitkiä iltoja, paljon sanoja ja puhelinlaskun kasvattamista. Kyyneleitä ei onneksi ole vielä tarvinnut vuodattaa. Tämä tutustumisyritysteni kohde on ollut Apple Configurator, ohjelma, jonka kautta LEBA-salkkua voi hallinnoida. Onneksi voin näin pitkän radiohiljaisuuden jälkeen puhua perfektissä. Olemme vihdoin ystäviä. Melkein ylimpiä sellaisia. Toivon, että yhteinen taipaleemme, jonka pituutta en osaa ennustaa, olisi kaikkea muuta kuin edellä lueteltua. Haluaisin suhteemme olevan tasainen ja ongelmaton.

Loppupelissä mutkainen alkutaival oli minun syytäni. Apple Configuratorin asetusten syövereissä olin mukamas kiireessä jättänyt yhden rastin kymmenien rastien joukossa huomiotta. Ongelmani alkoivat kuitenkin jo ennen asetusten säätämistä, sillä enhän edes aluksi osannut puuttua asetuksiin heti alkuvaiheessa. Asetuksiin oli kuitenkin puututtava, jotta pystyin luomaan LEBA-salkulleni ja sen 15 iPadille Apple Configuratorilla valvontaprofiilin. Ohjelma ei nimittäin annan luoda uutta profiilia ellei joitain asetuksia ole etukäteen määritelty. (Mikä näin jälkikäteen ajateltuna on hyvin järkevää.) 

Uutta profiilia luodessa toimin kirjaimellisesti ohjeen "muuta joitain asetuksia painamalla configurate, niitä pääsee muuttamaan myöhemmin" -mukaisesti.  Toimintamallini ei ollut kovin järkevä. Ajattelin vain, että kunhan nyt saan iPadit toimintavalmiuteen, tarkistelen asetuksia myöhemmin. Kun olin toiminut ohjeiden mukaisesti, mutta appsit eivät suostuneet latautumaan yksinkertaiseksi kuvaillulla tavalla laitteille, alkoi epätoivo kasvaa. Mitä tein väärin? Missä vika? Miksi en onnistu? (Tässä vaiheessa muistutan itseäni siitä hyvästä vanhasta sanonnasta, jonka mukaan kannattaisi aina toimia - oli kyseessä mikä asia tahansa: Se mitä tekee, kannattaa tehdä kerralla kunnolla. Viittaan siis asetusten säätämiseen.) Kun olin jo menettämässä toivoa (ja käynyt varmasti monen hermoille - anteeksi siitä) päätin, että se ken leikkiin ryhtyy (eli minä) se leikin leikkiköön (ja ongelmansa ratkaiskoon). 

Muutaman innovatiivisen ja uutta puhtia antavan keskustelun voimin palasin kouluun työpäivän jälkeen mielessä ajatus siitä, ettei kotiin ole meneminen, ennen kuin olen keksinyt mitä teen väärin. Kauaa ei tarvinnut istua työpöydän ääressä (kiitos toimivan ja nopean netin sekä muutaman mieleen putkahtaneen hakusanan), kun löysin ongelman. Palataan Apple Configuratorin luomani uuden profiilin asetuksiin. Ensimmäinen huomio kohdistuu maltillisuuteen ja systemaattisuuteen (liekö omppumaailma saaneen pääni sekaisin ja pc-maailmassa oppimani loogisen ajattelukyvyn katoamaan): Jo luodun profiilin asetuksia pääsee muuttamaan kun klikkaa profiilin nimeä. Ilmeisen epäloogiselta siirrolta se tuntui alkuviikosta. (Nyt naurattaa. Vai itkettää?) No onneksi kokeilin. Toinen huomio: Olisiko kannattanut huomata, että asetuksissa oli rasti kohdassa, joka esti ohjelmien lataamisen laitteille? 

Koska kaikesta pitäisi aina löytää jotain positiivista (ja tässä tapauksessa varsinkin ottaa tämä oppimistilanteena!), niin hyvä asia on se, että olen viimeisen kolmen päivän aikana kartuttanut omenaosaamistani ja -sanavarastoa. 

Ei kommentteja: