tiistai 4. maaliskuuta 2014

Explain Everything suullisen kokeen korvaajana

Suullinen koe (tai "esitelmäksikin" tätä voisi kutsua) pitäisi pitää, mutta mistä aika siihen? Kaikilla meillä on erilaiset lukujärjestykset ja jottei koulupäivät kenelläkään veny aivan älyttömän pitkiksi, on suullista kielitaitoa testaavan kokeen organisoiminen hieman haastavaa. Aikataulun laatimisen lisäksi haasteen tuo paikan järjestäminen. Yritin viime vuonna kyllä pitää suulliset kokeet, mutta homma katkesi lyhyeen, kun en yksinkertaisesti löytänyt lukujärjestykseni ulkopuolelta (koska perusopetuksen lisäksi opetin iltaisin 6-9h/vko ammattikorkeakoulussa) tarpeeksi sellaisia aikoja, jotta kaikki oppilaani olisivat kokeeseen päässeet.

Pidän kuitenkin hyvin tärkeänä sitä, että oppilas uskaltaa ylittää vieraalla kielellä puhumisen kynnyksen edes tavalla tai toisella. Ihan vain sitä kertaa varten, jos (ja toivottavasti siis KUN) hän joutuu (pääsee) tilanteeseen, jossa kielitaitoa tarvitaan. eTabbi -hankkeen myötä moni asia on ymmärrettävästi muuttunut opetuksessani ja mahdollistanut aivan erilaisia lähestymistapoja asiaan kuin asiaan. Yksi tärkeimmistä - ainakin minun mielestä - oli tämä kokeilu suullisen kokeen järjestämisestä.

En oikein edes muista, kuinka ajatus minulle syntyi. Muistan vain, kun kuulin kollegaltani sovelluksesta Explain Everything ja päädyin jonain iltana kokeilemaan sovellusta kotisohvalla. Olipa hassu huomata, kuinka itseäkin "jännitti" puhua padille ja kuunnella omaa selostustaan. Normaalistihan puhuminen ei ole minulle mikään ongelma... Olimme juuri nelosluokkalaisten kanssa harjoittelemassa sääsanastoa, jonka ympärille viime vuonna rakensin suullisen kokeen, joten mikäpä sen luonnollisempaa, kuin kokeilla tällä suht helpolla aiheella pienen videon tekemistä. Oppilaat tekivät "videon" pääasiassa itsekseen kahden oppitunnin aikana. Seuraavalla oppitunnilla jokainen pääsee esittämään videonsa luokassa. En puuttunut videon tekemisessä mihinkään muuhun, paitsi

  • sisällön runkoon (4 - 6 lyhyttä säätiedotusta, jokaisessa säätiedotuksessä vähintään 3 asiaa säästä sääsymbolein, esityksessä ei mielellään tekstiä)
  • Explain Everythingin perustoimintojen opettamiseen. 
Oppilaat ovat itse koostaneet ja äänittäneet videonsa kuka missäkin - toiset luokassa, toiset parakistamme löytyvissä muissa tiloissa :) Ja siis wau, neljäsluokkalaiset (ensimmäiset jotka tähän tulikokeeseen joutuivat!) selviytyivät tehtävästä mainiosti! Tässä esimerkkinä pieni pala yhden oppilaan tuotoksesta.



...ensi kerralla ope vaan muistaa sanoa, että äänitettäessä kannattaa varoa sormien osumista kaiuttimeen. 

Ei kommentteja: