maanantai 28. huhtikuuta 2014

peda.net kokeen lähes täydellinen abc

Aukkotehävä on idean syntymisen jälkeen suhteellisen näppärä laatia. Aukkotehtävän korjaaminen on myös nopeaa, vaikka tehtävän tuloksiin ei kielen kokeessa voi aivan 100% tuijottaa, sillä varsinkin saksassa oppilaat tuppaavat kirjoittamaan substantiivit pienellä tai verbit isolla, jolloin kokeen "automaattinen pisteytys" antaa tällaisista kohdista nolla pistettä. Teen siis itse niin, että katson ensin pisteet ja sen jälkeen käyn oppilaan lomakkeen kohta kohdalta läpi ja lisään mahdolliset mm. em. syistä saadut pisteet mukaan lopulliseen kokonaispistemäärään.

B-suunnitelma on hyvä olla takataskussa esim. langattomassa verkossa olevien yllättävien ongelmien varalta. Tietyn sortin epävarmuuden sietokyky on koetuksella, jos verkko kaatuu ennen koetta.

Creativity on taas vaihteeksi yksi avainsana. Vain kokeilemalla ja kantapään kautta oppimalla itselle selviää, mikä on mukava, hyvä, helppo, innostava, kannustava ja motivoiva sähköinen koe.

DIY. Vie aikaa, mutta palkitsee. Kokeen saa tehdä itselleen ja oppilailleen sopivaksi ja ennen kaikkea oman näköiseksi.

Ennakointi auttaa kohtaamaan mahdolliset ongelmat ja selviytymään niistä.

FAQ: Pitääkö mun siis painaa tätä tallenna -nappulaa? Vastaus: Kyllä. Jos koe on tehty omalle sivulleen ja koostuu useammasta lomakkeesta, tulee oppilaan selvittyään yhdestä tehtävästä, painaa tallenna -nappulaa. Tällöin tehtävä tallentuu ja oppilas näkee omat tuloksensa.

G

Huolellisuutta kysytään niin opettajalta ("Ope, miks tää vastaus on sinisellä, mut mä sain nolla pistettä?", kysyy oppilas. Ja tässä vaiheessa ope tajuaa, että on tehnyt tehtävät, katsonut että ne toimii ja tämän jälkeen on unohtanut palata muokkaamaan tehtävät pisteyttääkseen ne....) kuin oppilaaltakin.

iPad tai muu laite on välttämätön, jotta kokeen pystyy tekemään. Kännykällä voi tarkastella tuloksiaan, mutta kirjoittamiseen paremmin soveltuva laite on a ja o.

Julkisuusasetukset on hyvä hallita kokeenlaatimisprosessissa. Itse teen kokeet omille sivuilleen, jolloin pystyn kätevästi määrittämään julkisuusasetuksissa "Sivun julkisuus on määritelty erikseen tälle sivulle". Vasta hetkeä ennen koetta valitsen "Sivun julkisuus on sama kuin sivun x". (Sivu X on kohdallani aina ryhmäkohtainen sivu.) Jos joku oppilas on ollut pois kokeesta, piilotan kokeen julkisuusasetuksilla siihen asti, kunnes tämä tulee kokeen tekemään.

Kommentti on paikka, jonne kirjoitan oppilaalle vielä selvyyden vuoksi saadut pisteet ja selvennykset, mistä mahdolliset lisäpisteet (aukkotehtävissä) ovat tulleet. Kommenttiin on myös kätevä antaa sanallista palautetta  Myös oppilaat voi totuttaa käyttämään kommenttia.

Laatiminen kannattaa aloittaa ajoissa, jottei ylempänä mainittuja huolimattomuusvirheitä esim. pisteytyksessä tule. Laadittuja tehtäviä on myös hyvä testata ja varmistua siitä, että ne toimivat halutulla tavalla. Testaaminen kannattaa suorittaa laitteella, jolla oppilaiden on tarkoitus tehdä koe.

Monivalinta on aukkotehtävän rinnalla hyväksi havaittu ja vähintään yhtä nopea laatia. Pisteytyksen kanssa vain pitää olla hieman tarkempi.

Numerolle en ole keksinyt vielä Wilmaa parempaa paikkaa. Ehkä kokeen viimeisen tehtävän kommenttiin yhteispisteiden kera?

Oppilaisiin voi luottaa enkä ole kertaakaan pelännyt sitä, että joku "lunttaisi" vastaukset. Kiertelen kokeen aikana luokassa ja tarkkailen mitä he tekevät. Lunttaamisesta tulisi automaattisesti nelonen. Toisaalta kokeeni ovat olleent sen sorttisia, että aikaa netistä sanojen ym. etsimiseen ei ole, jos haluaa saada koko kokeen tehtyä. Myös tämän takia uskallan antaa tehtäviä, joissa netin käyttö on sallittua.

Pisteytys on kokeen laatimisessa (tehtävien keksimisen jälkeen) aikaavievin puuha. Se on kuitenkin sähköisen kokeen THE Juttu, koska kokeen korjaamisessa ei tätä aspektia enää tarvitse miettiä.

Q

Results. Kokeen tulokset ovat ja pysyvät tallessa niin opettajalla kuin oppilaallakin. Oppilaalle täytyy vain muistaa neuvoa, kuinka tuloksia pääsee tarkastelemaan.  

(Oma) Sivu, jonne koe/kokeet laaditaan, on helpoin ylläpitää ja laittaa joko näkyväksi (kokeen suoritus) tai piilottaa (kokeen laatiminen ja tarkistusvaihe).

Tehtävän tallentaminen ja sen harjoittelu kannattaa ottaa ohjelmaan ennen varsinaisen kokeen suorittamista. Sähköisen kokeen yksi hieman huono puoli on se, että tallentamatta jätetty tehtävä saattaa kadota bittiavaruuteen ja aiheuttaa näin hieman harmaita hiuksia ja kyyneleitä. Tässä voidaan palata kohtaan huolellisuus.

Uusiminen voi minun kokeissa tarkoittaa sitä, että jos oppilas on valmis ennen koeajan loppumista, saa hän halutessaan tehdä yhden tehtävän uudelleen.

Vapaa vastaus (ts. lomakkeen tekstikenttä) ja sen tarkistaminen voi aluksi tuntua hankalalta. Kuitenkin palaan taas kommenttiin ja sen hyödyntämiseen. Mallivastauksen voi esim. kopioida ja sijoittaa aina uudelleen ja uudelleen (koska oppilaat tekevät todennäköisesti paljon samantyylisiä virheitä) oppilaiden palautettujen tehtävien kommenttikenttiin. Itse huomaan ainakin antavani palautetta aivan eri tavalla kuin mitä annoin paperiseen kokeeseen.

World wide web. Tehtävä,  jossa oppilas saa luvan kanssa hyödyntää nettiä, voi olla mukavaa vaihtelua perinteiselle ulkoamuistamiselle. Näin ope voi myös helposti testata oppilaan taitoja etsiä tietoa. Esimerkkinä mainittakoon: Kokeessa, jossa yhtenä osana oli järjestysluvut, oppilaat saivat etsiä saksalaisten juhlapyhien päivämääriä netistä.

eXcel (tai Numbers) on paikka, jonne kerään ryhmien koetulokset tehtävä tehtävältä.

Yhdistä eri tehtävätyyppejä, niin saat kokeesta mahdollisimman monipuolisen.

Z
Å 

Äiti ja isä voivat tarkastella koetta lapsensa kanssa heille sopivina hetkinä. He voivat palata kokeeseen yhä uudelleen. Itse lähetän Wilma-viestillä huoltajille linkin koelomakkeeseen ja muistutan vielä, että oppilaan tulee olla kirjautunut peda.nettiin, jotta linkki toimii.

Ö-mappiin voi kerätä ne tehtävät, jotka eivät sellaisenaan vielä toimineet ja jotka vaativat hieman jatkojalostusta.

Ei kommentteja: