tiistai 8. lokakuuta 2013

Kohti vielä tuntematonta eTabbia. Kuka, mitä, miksi?

Kuka?

Nuori, muutaman vuoden työelämässä ollut kieltenope.

Mitä?

eTabbi on Opetushallituksen rahoittama hanke, jonka tarkoituksena on kehittää tablettilaitteiden (iPadien) pedagogiikkaa peruskoulun 7. - 9. luokilla eri oppiaineiden parissa. (Lähde)

Olen hankkeessa mukana kehittämässä tablettilaitteiden hyödyntämistä kieltenopetuksessa. Kohderyhmäni ovat peruskoulun 7. - 9. luokat ja opetettavana - opittavana - aineena saksa. Jo noin puolen vuoden ajan olen enemmän ja vähemmän käyttänyt opetukseni ja oppilaiden oppimisen tukena peda.net -kouluverkkoa. eTabbi-hankkeessa tavoitteenani on antaa kielenoppijoille uusia näkökulmia kielenoppimisprosessiin ja tuoda kieltä mobiililaitteen sekä sähköisen oppimisalustan avulla lähemmäksi oppilaan arkea.

Vaikka iPadit eivät kuljekaan oppilaan mukana kotiin vaan niitä käytetään vain oppitunnilla, voi oppilas soveltaa oppimaansa joko älypuhelimellaan, tietokoneella tai kotona olevalla tabletillaan. Autenttisen materiaalin (mm. sanomalehtien, radio- ja tv-kanavien, urheiluseurojen yms.) tuominen luokkahuoneeseen mobiililaitteen avulla elävöittää kielen oppimista ja tuo saksankielisen kulttuurialueen hieman lähemmäksi oppilasta. Koska opetan myös 3. - 6. luokkia, haluan kokeilla, kuinka hyvin ideani ja tablettilaitteilla suoritettavat tehtävät soveltuvat heille.

Oppituntimme kulku ja rakenteet tulevat joiltain osin hieman muuttumaan ja aluksi laitteen käytön opetteluun saattaa kulua aikaa, mutta niin oppimisen kuin opetuksenkin tavoitteet rakentuvat edelleen (vielä tällä hetkellä voimassa olevan) perusopetuksen opetussuunnitelman määräämien aihealueiden ja tavoitteiden ympärille - katse kuitenkin jo hieman tulevaisuudessa


Miksi?

Tähän kysymykseen olisi helppo vastata tyyliini sopien pitkästi ja monimutkaisesti. Kuitenkin, puhukoon seuraavat asiat puolestaan.

Yleiset syyt:
  • innostus
  • "nörtti minussa"
  • oivallinen tilaisuus 

 Henkilökohtaiset tavoitteet
  • halu oppia uutta (asiantuntijuuden kehittyminen)
  • halu - tai tarve - kehittää omaa osaamistani
  • kasvaminen opettajana
  • pidän haasteista
  • Motto: Wir reisen nicht um anzukommen, wir reisen um zu reisen. (Goethe)

Yleinen tavoite:
  • jonkin uuden (?) luominen
  • osallistuminen (kielten)opetuksen kehittämiseen
Odotan kovasti yhteistä opintomatkaamme kohti (vielä tuntematonta) päämäärää - etappi etapilta.

3 kommenttia:

Eero kirjoitti...

Hyvä!! Näin sitä pitää. Gute reise!

mikko kirjoitti...

Oikea suunta oppimisessa.

Unknown kirjoitti...

Docendo discimus!